7. Har ni gjort tidigare försök att genomföra just den här förändringen? I så fall, är ni överens om vad ni lärde er av de försöken?

Förändringsprocessens sjätte steg handlade om att en organisation kan ha tidigare erfarenheter av olika modeller för förändring, men i det organisatoriska minnet finns också erfarenheter från innehållet i tidigare förändringar.


Beroende på hur nära besläktad den nya förändringen är med tidigare insatser – mer eller mindre lyckade – så kommer detta antingen att hjälpa er förändring på traven eller tvärtom att sinka den. ”Jaså, dags för XX igen, jo tack, det där har vi hört förut” eller ”Den förra ledningsgruppen försökte också med XX, det gick inte alls och sedan slutade hälften av dem” är blysänken som er förändring inte vill släpa på.


Ska ni bli av med dessa sänken måste de upp på bordet och pratas öppet om. Trollen spricker i ljuset! Det betyder att ledningen måste våga erkänna både inför sig själva och inför medarbetarna att ja, det här har vi försökt förut och det gick inget vidare. De måste också vara överens om vilka slutsatser och lärdomar de har dragit av de tidigare försöken, och de måste på ett trovärdigt sätt kunna förklara för medarbetarna på vilket sätt den nya förändringen skiljer sig från de tidigare.Kontakt

House of Stratvise AB
Box 135
111 73 Stockholm

 

Org.nr 556837-9076

 

info@stratvise.se

08 522 255 65

LEVERANTÖRSFAKTURAADRESS
Medlem i Sveriges Managementkonsulter
Medlem i SIQ