Hur kan vi ta med oss den kvalitet som kännetecknar lägereldens samtal till vår vardag, till våra möten på jobbet?
Något händer med oss när vi låter blicken vila i de sprakande eldsflammorna och känner värmen från lågorna? Det är som att elden gör det lättare att lämna dagens aktiviteter bakom oss, dra några djupa andetag och landa våra tankar och känslor.
Kanske har du alldeles nyligen upplevt känslan efter en skogspromenad eller dag i stugan? Tänk om den där känslan gick att ta med in på kontoret i höst!
Har du tänkt på vad fina samtal du haft kring elden? Ärliga och avskalade till det väsentliga. Samtal där ni verkligen fokuserat lyssnat på varandra, utan mobiler och andra störande inslag.
Lägerelden banar väg för engagemang och vi-känsla. Här sker förankring på riktigt. Jag blir sedd och lyssnad på, får dela tankar och berätta om mina erfarenheter. Det gör att jag också blir intresserad av att lyssna på andra. Vi är tillsammans, på riktigt.
Ju fler av lägereldsamtalets positiva kvaliteter vi får med, desto effektivare kommunikation. Det sambandet har jag kallat Lägereldsfaktorn.
Resultatet av att använda Lägereldsfaktorn i kommunikationen blir färre missförstånd och många fler ”aha” och ”då förstår jag”. Fler gemensamma bilder och känslor.
Kanske ni kan ha ett lägeldsamtal före middagen vid höstens kick-off? Testa och se vad som händer!
Det är lätt att skapa virtuella lägereldar och höja mötens kvalitet. Vill du få inspiration till hur Lägereldsfaktorn kan utveckla dina möten i höst?
Hör av dig så möts vi! Över en verklig eller virtuell lägereld.
Andris Zvejnieks, partner i Stratvise