DET NYA NORMALA KRÄVER MEDVETNA BESLUT


Det går att göra saker på nya sätt, när virus och Folkhälsomyndighet kräver det. Med ökade fysiska avstånd har vi mötts, umgåtts och njutit av sommaren tillsammans. Inte som vanligt, men ändå.


Vi började att träna på det redan i våras. Supersnabbt lärde vi oss att mötas på distans och på något sätt fortsatte de flestas liv i något som påminde om normalt. Trots en gnagande oro för både hälsa och ekonomi.


Nästan utan att våga uttala det, hoppades vi innerligt att allt skulle bli som tidigare, till hösten. Nu är det snart höst. Oron finns kvar, det är inte som förr, och vi har fortsatt stora utmaningar att möta.


Som ledare behöver vi nu först och främst möta våra medarbetare igen och känna av hur de mår efter sommaren. Vilka funderingar har de? Hur ser deras bild av höstens arbete ut?


Vi behöver också fundera på hur ledarskapet behöver anpassas, när många medarbetare även i höst kommer att jobba hemifrån, från sina datorer. Hur följer jag upp, coachar och peppar, om jag är van att dagligen möta de flesta medarbetarna vid kaffeautomaten eller skrivbordet? Hur känner jag mig som ledare trygg i att det blir gjort, som behöver göras?


Vi människor har behov av att mötas fysiskt också. De kreativa idéerna korsbefruktas lättare när vi är i samma rum och kan läsa av kroppsspråk och känslor. Så hur kommer den nya mixen av digitalt respektive fysiskt närvarande arbete se ut där du jobbar?


Vilka erfarenheter tar vi med oss från våren? Sådant som plötsligt var möjligt och uppskattades stort? Vad gav varningssignaler, pekade på sådant som vi måste ordna upp i den fortsatt annorlunda situationen?


Vilka nya affärsmöjligheter uppstår nu, om vi blickar några månader framåt och tänker att ”det blir nog aldrig riktigt som det var”?


Vi på Stratvise ser fram emot att mötas i diskussioner om detta, coacha och facilitera en väg framåt.